Obrt

OBRT je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičke osobe sa svrhom ostvarivanja dohotka koji se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

U obrtu je dopuštena svaka gospodarska djelatnost koja zakonom nije zabranjena. Možete ga obavljati samostalno ili sa partnerom (ortakom). U slučaju ortakluka, registrirati ćete ZAJEDNIČKI OBRT.

Sukladno ZAKONU O OBRTU, registracija (osnivanje) obrta obavlja se u uredima gradske uprave gradova (Službe za gospodarstvo), gdje se dobiva i kratki naputak o ispunjavanju svih potrebnih obrazaca kao i plaćanju pristojbi te potrebna dokumentacija nužna za upis obrta u obrtni registar.

U sklopu konzultantskih i savjetodavnih usluga koje pružamo poduzetnicima, nerijetko pomažemo pri registraciji tvrtke bilo kojeg pravnog oblika. Najveće nedoumice pri izboru oblika registracije pojavljuju se zbog činjenice da poduzetnici ne znaju dovoljno o njima, o njihovim prednostima i nedostacima.

U nastavku dajemo usporednu tablicu obrta i trgovačkog društva, sa temeljnim razlikama:

USPOREDNA TABLICA – OBRT I DOOa

Ukoliko Vam je potrebno više informacija o obrtu prije nego se upustite u uzburkane poduzetničke vode, kontaktirajte nas telefonom na 031 / 273 155 ili e-mailom: zpm@zpm.hr, a možete nas i posjetiti u našoj poslovnici u Dunavskoj 22 u Osijeku.

… NAŠA POMOĆ VAMA …

U dokumentu koji slijedi, dajemo Vam popis obrazaca koje je potrebno ispuniti u situacijama novog zapošljavanja, prijavama ili odjavama OBRTA, vlasnika / vlasnice obrta ili djelatnika / djelatnica.

OBRT I DJELATNICI – OBRASCI PRIJAVE I ODJAVE