Financiranje Poslovanja

Financiranje je ishodišna točka svake poslovne aktivnosti. Planirani novčani primitci pokazuju kako ćete stvoriti novac za otplatu kredita i time ga opravdati. Ako niste osigurali dovoljno financiranje (bilo koje vrste), vaš će posao biti mrtav.

Ako ste se zadužili više nego što možete vratiti, stvar je ista. Pri financiranju moramo razlikovati, na jednoj strani, nabavu financijskih sredstava kao izvora financiranja, a na drugoj strani potrebu za ulaganjem financijskih sredstava radi premošćivanja nelikvidnosti.Kad nabavljate potrebna financijska sredstva za početak ili nastavljanje svog poslovanja, morate ocijeniti koliko sredstava trebate, kad i za koje namjene.

Za to morate napraviti financijsku projekciju za najmanje godinu dana. Ta je faza nužna radi vjerodostojnog prikaza likvidnosti i rentabilnosti poslovanja.

Bankari obično dijele kredite u tri kategorije

:
- kratkoročni kredit – vraća se unutar jedne godine, obično odjednom. Vraćaju se obrtajem zaliha ili pretvaranjem potraživanja od kupaca u novac unutar datuma dospijeća.

- srednjoročni kredit – daju se u rasponu od jedne do pet godina, obično se otplaćuju u ukupnim mjesečnim ratama ili posebno glavnica, a posebno kamate. Takvi se zajmovi otplaćuju iz dobiti.

- dugoročni kredit – odnose se na razdoblje duže od pet godina i najčešći su primjeri financiranja nekretnina ili investicija u novu opremu.Krediti mogu biti osigurani i neosigurani:- Osigurani kredit onaj je koji prati instrument osiguranja (npr. hipoteka, fiducijsko vlasništvo, mjenica, jamci i sl.)

- Neosigurani kredit onaj je koji nije praćen instrumentima osiguranja, i to su obično uvijek kratkoročni krediti koji se daju samo kreditno najsposobnijim klijentima.Kredit se temelji na povjerenju banke u vaše poslovanje, sposobnost i kapital koji ste uložili u poduzetnički pothvat.

Banke daju kredit ako smatraju da je rizik razuman, ali nemaju obvezu pozajmljivanja novca tvrtkama koje nisu unutar njihove tolerancije rizika, a to je čest razlog ljutnje onih koji traže kredit.Zapamtite da je posao bankara oplođivanje novca koji nije njihov, novca koji ne smije biti izložen neuobičajenim rizicima. Banke se ne mogu kockati novcem svojih štediša i oni koji traže kredite trebaju to prihvatiti.Pomozite bankaru da odluči u vašu korist.

Objasnite bankaru za što trebate novac, kako ćete ga vratiti i zašto je to dobar poslovni potez. Smanjite njegov rizik niskim omjerom obveza i glavnice, osigurajte dovoljno obrtne imovine za plaćanje kratkoročnih obveza i prilagodite financijske zahtjeve svojim stvarnim potrebama. Pobrinite se da vaš bankar unaprijed zna vaše potrebe. Tako se nećete naći u novčanoj stisci. Najopasniji je zajam u panici.Ne činite to!!!Ako ste dobro osmislili svoj plan, znat ćete koliko novaca trebate i kad.

Pobrinite se da dobijete pravu vrstu kredita, inače ćete samo zakomplicirati stvari. Ako bankar navede dobar razlog, ne uzimajte kredite koji vas uvlače u neprilike, umjesto da pomognu da se iz njih izvučete. Ako se vaša ideja temelji na dobrom poslovnom planu i njegovoj brižljivoj razradi, trebali biste dobiti odgovarajući kredit.

Planiranje je osnova uspjeha!

I pored svega navedenog, kako bi zadruga ostvarila svoju viziju njezini zadrugari moraju imati “ono nešto”, onaj poduzetnički ” živac “, sposobnost preuzimanja rizika, spremnost za borbu na tržištu. Moraju biti poduzetnici uvjereni u sebe, svoju ideju i svoje sposobnosti. Kao takvi na svom poduzetničkom putu prelaze težak i strašno naporan put pun bitki, neuspjeha i neizvjesnosti, od početnika do poduzetnika, od ideje do tržišta.

I uspijevaju.